Minisymposium (un)fair practice in de creatieve sector
Minisymposium (Un)fair practice in de creatieve sector
Op woensdag 5 februari organiseren Cultura Venray, Odapark Venray en kunst- en cultuurplatform Zeen uit Horst aan de Maas, in samenwerking met OJC Niks, het minisymposium: (Un)fair practice in de creatieve sector.
Hoe blijf je als beeldend kunstenaar, fotograaf, filmer, muzikant of dichter overeind in deze wereld die van concurrentie aan elkaar hangt? Hoe bepaal je wat je product waard is? Waarom wordt vaak beknibbeld op de kosten van kunstuitingen? Kan en moet autonoom werk worden betaald? Als er sprake is van onderbetaling van beeldend kunstenaars, fotografen, filmers, muzikanten, dichters en noem maar op, wat is dan de oorzaak? En hoe los je het op?
Zomaar wat vragen die op woensdagavond 5 februari aan de orde komen tijdens het minisymposium. Beeldend kunstenaar Natascha Waeyen opent de avond met een korte presentatie van haar project ‘Voor een visitekaartje op de eerste rij’. Hiermee vraagt ze op een creatieve manier aandacht voor onderbetaling van cultuurmakers. Vervolgens is het woord aan Erik van Maarschalkerwaard, beeldend kunstenaar en bestuurslid van de vakgroep Beeldend van de Kunstenbond. Eerder dit jaar publiceerde de Kunstenbond een brochure over structurele onderwaardering in de culturele en creatieve sector.
Na deze inleidingen volgt een paneldiscussie over (onder)betaling in de creatieve sector. De discussie staat onder leiding van Ans Gielen-van Bommel. Het panel bestaat uit Tony Knoop (docent iArts Maastricht), Leon Litjens (voormalig wethouder gemeente Horst aan de Maas), Roel Sanders (projectleider educatie Odapark Venray), Merel Theloesen (beleidsadviseur cultuur bij Provincie Limburg) en Joery Wilbers (directeur ECI Cultuurfabriek Roermond). Ook het aanwezige publiek wordt nadrukkelijk uitgenodigd deel te nemen aan de discussie.
Het mini-symposium start om 20.00uur (inloop vanaf 19.30uur), tickets zijn verkrijgbaar via https://venraytickets.nl/event/22.